proszę dajcie znać co myślicie o odwróconym kredycie hipotecznym.
Czy to jest opłacalne dla takiej osoby starszej?
Wersja do druku
proszę dajcie znać co myślicie o odwróconym kredycie hipotecznym.
Czy to jest opłacalne dla takiej osoby starszej?
Myślę, że nie jest to najgorsze wyjście. Osoby starsze spokojnie mogą sobie spłacać kredyt, a nawet jeśli nie zdąży spłacić to nie jest w takiej złej sytuacji.
Z tego co słyszałam to jeśli osoba starsza nie zdąży spłacić tego kredytu to po prosu można sprzedać to mieszkanie czy co jest zastawione to osoby spokrewnione mogą to sprzedać i z tych pieniędzy spłacić.
Przecież to nie do końca tak jest. Nie polega to na kredycie, tylko raczej sprzedaży mieszkania lub domu i bank wypłaca całość ustalonej kwoty (% wartość nieruchomości) lub też w miesięcznych płatnościach oddaje gotówkę właścicielom. Po śmierci nieruchomość zostaje sprzedana i w zależności od ilości pozostałej do wypłącenia kwoty, suma ta zostaje przekazana rodzinie.
Mi się wydaję że to bardzo fajna opcja jest, szczególnie dla starszych ludzi, którzy nie mają zbyt dużej rodziny i nie muszą dla nikogo nic zostawiać.
ale o co chodzi z tym odwróconym kredycie, moze ktos podac szczegóły? dla kogo on jest i na jakich zasadach się go bierze ?
Dokladnie tak jest jak piszesz, Dariuszu. Fakt - jest to zdzierstwo ze strony bankow, ale w przypadku samotnych, starszych osob - to po co im mieszkanie? A tak zawsze dostana pare stowek do renty/emerytury.
No jesli ktos nie ma rodziny, to co mu zalezy, czy mieszkanie po jego smierci przejmie panstwo, czy tez bank? A dzieki temu, ze istnieje mozliwosc wziecia odwroconego kredytu-zawsze ma jakis dodatkowy dochod.