Tak jak w temacie: Plusy i minusy karty debetowej - zapraszam do dyskusji.
Ja osobiscie nie mam takiej karty - za duza pokusa wg mnie i za duze koszty. A Wy?
Tak jak w temacie: Plusy i minusy karty debetowej - zapraszam do dyskusji.
Ja osobiscie nie mam takiej karty - za duza pokusa wg mnie i za duze koszty. A Wy?
Plusy posiadania karty debetowej - zawsze mozliwosc wziecia dodatkowej ilosci gotowki, bez starania sie o kredyt itp itd.
Minusy - oplaty no i fakt, ze posiadanie takiej karty i mozliwosc z niej skorzystania - kusi, a to kosztuje;/
Ja także nie odważyłabym się na kartę debetową. Wychodzę z założenia, że jak się nie ma pieniędzy to się ich nie wydaje i tak powinno zostać![]()
Możliwość zaciągnięcia debetu na karcie faktycznie kusi ale bardzo często taka możliwość ratuje w sytuacjach nagłej potrzeby. To jest jak pożyczka bez oprocentowania - moim zdaniem świetny wynalazek.
Niewatpliwym plusem jest to, ze masz mozliwosc wzieciaa dodatkowej gotowki, pozyczki bez zadnego problemu w kazdej chwili. Na przyklad pojdziesz sobie do sklepu, cos Ci sie umysli i mozesz od razu kupicSuper jest taka opcja. Trzeba tylko miec silna wole i sie konrolowac, bo latwo wpasc w spirale kredytowa ;/
Plusem na pewno jest możliwość zaciągnięcia małego długu w banku w którym ta karta jest tak. Z drugiej strony trzeba bardzo uważać żeby nie przesadzić.
No ludzie po prostu pokochali karty debetowe tylko że większość z nas nie potrafi z nich umiejętnie korzystam. I my idąc do sklepu często chcemy kupić wszystko a to po prostu jest nie możliwe i potem mamy duży minus na koncie.
Ale przecież da się to zablokować. Ja mam debetową, ale z debetu nie korzystam.